diumenge, 23 d’octubre del 2011

Fòrum de conversa sobre el 'Mecanoscrit'

Imatge: http://cificat.blogspot.com/2011/05/mecanoscrit-del-segon-origen.html
Aquesta entrada obri l'espai del fòrum de conversa (escrita) al voltant del llibre que duem entre mans: Mecanoscrit del segon origen. Ací opinarem durant el procés de lectura o bé en acabar-la fins al 8 de novembre. Per a deixar el vostre comentari --cliqueu en 'comentaris', davall de l'apunt del blog-- caldrà que us registreu mitjançant el compte de Google o bé seleccionant 'Anònim' i escrivint al final del comentari el vostre cognom i grup: sempre haureu d'estar identificats de manera clara en les vostres participacions en l'espai de comentaris que redacteu en aquest blog.

Les opinions hauran de tenir una extensió mínima de 100 paraules per a ser valorades i poden abraçar tots els temes que qualsevol fragment de lectura us suggerisca. S'hi pot reproduir alguna línia de la novel·la per comentar-la, es pot indicar la pàgina o el moment de l'acció sobre el qual voleu expressar sensacions, emocions, idees, valoracions... Les opinions generals sobre el llibre són també acceptades però convé fonamentar-les amb un parell d'arguments que les sostinguen. No oblideu que en el text d'opinió personal, convé mostrar amb claretat les tres parts utilitzant marcadors textuals i separant-les en tres paràgrafs breus --cal fer-ne un esforç per a aprendre a distingir introducció, nucli o desenvolupament i conclusió.

De què opinar és inicialment una xicoteta dificultat, però de segur que hi ha coses que us criden força l'atenció per a destacar-les: el caràcter dels personatges, les solucions que donen als problemes, l'educació que rep el Dídac, què faríeu en una situació semblant, a quines obres s'assembla la lectura, quina mena de vocabulari presenta, etc. Ah!, per acabar, a Twitter també podeu mostrar opinions de la lectura a mesura que avanceu. En serà prou d'afegir l'etiqueta #mecanoscrit al vostre tuit i podrem seguir-vos dia a dia. Us esperem per ací ben aviat. Bona lectura!
- - - - - - - - 
Podeu fer una ullada a altres fòrums dels companys del curs passat clicant ACÍ.

dimecres, 19 d’octubre del 2011

Preparar la conferència

El 31 d'octubre i el 3 de novembre fareu les conferències breus a classe. Els temes ja s'estan seleccionant: tan actuals com siga possible, tan interessants que puguen ensenyar a la majoria informacions 'útils' amb amenitat. Uf!, quin repte, no? En aquesta entrada us explicaré algunes coses que ja hem esmentat a classe. L'extensió aproximada del vostre text ha de ser d'una plana mecanografiada. L'estructura ha de tenir les tres parts obligatòries: introducció al tema, parts que tindrà la vostra exposició, fonts consultades; la segona part és el desenvolupament, no hi doneu massa xifres i poseu exemples il·lustratius del que expliqueu; la tercera és la conclusió on apareix la idea o tesi principal, alguna opinió personal, etc. No oblideu fer servir els marcadors i connectors textuals que hem vist a classe. La durada de l'exposició, entre 2 i 5 minuts cadascú.

Hi ha moltes habilitats en joc a l'hora de preparar i exposar la vostra conferència individualment o per parelles. Ara bé, el que avaluareu vosaltres mateixos de cada company són aquestes cinc variables sobre quatre punts cadascuna:
  1. El tema exposat és novedós, interessant i aporta informació que no coneixies (1-4 punts)
  2. La informació aportada és segura, creïble, de fonts fiables, o poc convincent i basada només en opinions (1-4)
  3. L'estructura de l'exposició ha sigut clara en les seues tres parts i ha usat marcadors textuals (1-4)
  4. El / La conferenciant ha parlat de manera fluïda, serena, clara, amb entonacions adequades (1-4)
  5. La correcció lingüística (lèxic sense barbarismes, conjugació verbal, pronúncia) ha sigut bona (1-4)
 1 punt significa la consecució baixa o nul·la de l'apartat valorat; 2 punts vol dir la consecució suficient de l'apartat; 3 punts, consecució bona; 4 punts, consecució molt bona o excel·lent.

Recordeu que podeu portar esquemes o mapes mentals a la vostra conferència i que el text l'haureu de preparar a l'ordinador, ja en parlarem de la correcció.

Per acabar, torneu a llegir la pàgina 42 del llibre de text que revisa les característiques de la exposició i l'argumentació orals, una habilitat que haurem d'entrenar en més ocasions. Que vaja bé!

Mapa mental sobre el tema de la globalització

Com a segona pràctica hem realitzat un mapa mental de la lectura inicial de la unitat 2 al voltant de la globalització. De moment els esteu realitzant a mà, però amb una mestria acceptable. Estem comprovant que seleccionar les idees bàsiques d'un text i esquematitzar-les de manera visual en forma de mapa mental no és feina fàcil. És probable que això es dega al fet que no heu llegit amb atenció la conferència de l'activitat. Altrament hauríeu aconseguit uns resultats més bons. Continuarem practicant i acabarem traslladant-nos a Mindomo per a dissenyar-los en línia i imprimir-los, però, atenció, les dificultats de comprensió i selecció dels temes i subtemes d'un text també les haurem de superar. De moment, heus ací un model possible de mapa mental que podreu comparar amb el vostre.


diumenge, 16 d’octubre del 2011

Activitats amb la lectura Mecanoscrit

Aquesta setmana iniciem la lectura a classe del Mecanoscrit del segon origen, una novel·la clàssica entre els joves de dues generacions que ens haurà de permetre gaudir-la realitzant activitats col·laboratives. La primera serà el debat enregistrat a la biblioteca al voltant de l'obra, que aviat datarem. Però al costat de les propostes que vindran de la mà del Mecanoscrit, volem enllaçar ací amb dues webs que contenen exercicis en línia d'acostament a la lectura, abans, durant i després d'abordar el llibre. La majoria són autocorrectius i us permetran posar a prova els aprenentatges de llengua que subjauen al llibre i la comprensió de la novel·la.
Pilar Huguet va fer la primera guia de lectura a Edu365.cat; també pots fer una ullada a aquesta segona guia de lectura i respondre les preguntes de l'apartat "Havent llegit". Més endavant farem servir aquest blog com a fòrum de conversacions al voltant del llibre. Demà, doncs, el comencem a llegir en classe. Porteu-lo!